Film podle mythologie: Odysseus (1997)

(níže pod videem jsou má slova k filmu i mytologii)


Milí čtenáři,

jistě jsou mezi vámi mnozí pamětníci, co ví o velko-filmu téměř úplně shodně natočeném podle knihy. Je to jedna ze zářivých hvězd, na které tvůrci mohou být vskutku hrdí... Odysseus (1997). Po porážce Tróje tím, že za jejich hradby dostali dnes velice známého Trójského koně (z nějž vyskákali bojovníci), se král země zvané Ithaka, Odysseus, dopustil urážky vůči bohu, který jim tehdy vyšel velice vstříc. Kdyby neurazil Poseidóna, vládce moří, ušetřil by mnohým téměř neskutečné trápení a bolest. Dokonce i jeho matka by přežila.

Bylo docela zajímavé jakou dálku se lodní flotila Řeků vydala. Kdybyste dnes hledali místo zvané Ithaka, nalezli byste jej v oblasti Ionského moře severně od Olympie u tehdejšího ostrova Leukas. Ithaka je velice malým ostrůvkem, ale přesto překrásným domovem nejen Odyssea samotného, ale i jeho přátel, rodiny a vůbec všeho co tam kdy žilo. 

Kdybyste viděli prastarou mapu, na kterou se teď dívám, tak byste se až divili, že tehdejším vojákům se vůbec chtělo vydat kamsi až do oblasti Egejského moře, tam, kde v jeho severní oblasti leží město Trója (s tím, že jižně od Tróje se nachází ostrov Lesbos). Veliká dálka i na naše poměry, že ? A to tehdy neměli zdaleka takovou moderní výbavu jakou máme my lidé věku pátého. :) Museli obeplout celé Ionské moře okolo celého dnešního Řecka, kolem ostrova Euboia a Andros, přes Chios a Lesbos až do oblasti Helléspontu, kde už zdálky vidí tehdejší Tróju. 

Odysseus, král Ithaky, se nakonec domů dostal po mnoha potupách a sice až za dvacet let, kdy už téměř nikdo nedoufal v jeho návrat. Ale skutečně pravá Láska jeho čekající manželky, Pénelopé se jmenovala, přetrvala i ty nejhorší chvíle v životě. Odměnou jim oběma bylo láskyplné shledání. :)

Máte nějaké připomínky či otázky ? 

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl
(+420) 604 364 905 

Žádné komentáře:

Okomentovat