Přemýšlení: Psychologie: Psychická šikana: Jak nepřímo donutit druhého udělat to, co chcete, aby on udělal jako první (místo vás)

Zprávy: S tímto článkem souvisí i tyto informace >>> Seriál o slušnosti na internetu: Část první: Slovo o "Vykání" -a- >>> Přemýšlení: Proč je tolik důležité drastické zpřísnění režimu na celosvětové síti -a- >>> Přemýšlení: Přibližný model extrémního zabezpečení celosvětové sítě číslo 01/2014

Milí čtenáři,

než se dostanu k tomu hlavnímu, tak z výše uvedeného mimojiné vidíte, jaké zvyky a způsoby by dle mého názoru měly být zavedeny i ve světě internetu. A tedy jinými slovy "proč by se lidé běžné reality nemohli chovat stejně jak ve běžném světě tak i v realitě virtuální... mimochodem je mi jasné, že tento článek v brzké a možná ani vzdálené budoucnosti nic nezmění, ale to neznamená, že svůj názor nevyjádřím. Teď se pojďme podívat trochu dále...

Celá léta mi na některých lidech vadí (mimojiné) následující věc. Jak už z názvu samotného článku vyplývá, nejeden člověk, když nechce udělat vůči jinému jisté "nepohodlné" rozhodnutí (či chce kamaráda nebo partnerku takto jaksi trestat), tak raději dělá jiné věci (= mlčí a/nebo vymlouvá se), kterými nepřímo (ale záměrně) způsobí, že ten druhý člověk to nepohodlné rozhodnutí udělá za za něj sám. Což jak je níže vysvětleno je v podstatě jakýsi druh šikany. Níže v krátkosti vysvětlím...

Nejlépe bude, když zde uvedu takový příklad:

- máme tu jako příklad Honzu a Karla (ano ?)
- řekněme, že pět let spolu chodili hrát fotbal a dá se říct, že měli jistá společná témata (i mimo fotbal), chodili spolu na procházky (někdy i jen tak sami na pokec, popřípadě i s jinými přáteli) 
- jenže jak už to tak mezi lidmi někdy chodívá, Karel se v určité době dostal do takzvaně "lepší společnosti" a tak Honza pro Karla už najednou nebyl zajímavý

- navíc se do určité míry Karel za Honzu začal stydět, protože se Honzou nejenže nemohl před ostatníma "vytahovat", ale navíc byl pro něj jakoby "nižší třída", čili už nezajímavý)
- proto Karel už o Honzu jako kamaráda nestál a nechce se s ním dál stýkat (jenže mu to neřekne, mlčí) 

- první problém (= Karel zahodí letité kamarádství za "lepší společnost", jenže o tom ještě Honza neví) - to způsobí druhý problém (= nejenže Karel narovinu Honzovi neřekne, že už s ním nechce být v kontaktu, ale navíc jej ještě "oblbuje" svými různými výmluvami nebo jenom mlčí a neodpovídá na žádné otázky ani připomínky z Honzovi strany - jakože proč nemůže s Honzou hrát fotbal či jít tam kde se scházívali většinou a podobně) 

- z toho všeho se vytváří pomalu se stupňující (pochopitelný) problém třetí založený na Honzových (oprávněných) otázkách a připomínkách ke Karlovi (protože Karel se dále chová falešně a to za pomoci různých výmluv nebo mlčení) 

Nejhorší ze všeho při komunikaci například mezi partnery je, když ten druhý MLČÍ (a to především při určitých důležitých otázkách) - někdy se to označuje jako psychická šikana. A rozhodně bych mohl (kdybych chtěl) uvádět konkrétní příklady psychické šikany z mého života... tedy když jeden svým mlčením či výmluvami chce druhého (takto nepřímo) donutit k tomu, co by jinak musel udělat ten první.

Většinou je to tak z těchto dvou důvodů:

- buď, že ten kdo MLČÍ či se VYMLOUVÁ, se nechce ponížit před svým kamarádem či partnerkou (a podobně)

- nebo prostě a jednoduše chce aby se (případně) říkalo že - "však on se přestal kamarádit se mnou, já o tom nic nevím" nebo "však ona se tak rozhodla... ne já, já bych s ní byl dál... nevím, co se jí na mě nelíbilo" = tímto způsobem šikany mohou vznikat i některé psychické problémy (bohužel ale na straně šikanovaného a ne na straně toho kdo MLČÍ či se VYMLOUVÁ jenom)

Jo (?) prostě v každém případě je to neslušné (to je ještě mírné slovo) a v mnoha případech se opravdu jedná o šikanu - přesněji psychickou šikanu. 

Naštěstí mně už to dlouhé roky nic nedělá, když na mně někdo aplikuje výše uvedenou šikanu. Ale i tak jsem přesvědčen (už kvůli druhým, kteří nejsou tak odolní zatím), že je důležité zde na takovou formu šikany upozornit.

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl
doktor duchovních věd

Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

4 komentáře:

  1. Mlčení je taky forma komunikace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patrně jste se ještě nesetkala s psychickou šikanou od svého muže...

      Vymazat
    2. Když jsem s prvním mužem začínali, trápili jsme se dlouhodobým mlčením.

      Vymazat
    3. Pak jste asi jedna z výjimek...

      Vymazat