Kniha ? Co to pro lidi vlastně znamená ?

Zveřejněno: 11. 12. 2014 | Kategorie: Přemýšlení | Autor: Lukáš Přibyl, DDV

Související články:
Milí čtenáři,

existuje mnoho obrazů v lidských myslích ukazujících na různá chápání, když někdo vysloví výraz jakým je právě "kniha". Někteří mají natolik tvrdý, neústupný postoj, že dokud neuvidí před sebou klasickou představu hmotné knihy (a to i na pultech knihkupectví) s počtem stran nejméně 250 (formátu nejméně A5) a více, do té doby takovou knihu neuznávají. Ona to kniha je i v jiných případech, ale to takovým jedincům jen ztěžka někdo vysvětlí.

Přátelé, řeknu vám to narovinu asi takto... kdyby podle uvažování mnohých lidí dneška tak kalkulovali i lidé v dobách například starověkého Řecka, dalo by se říci, že jejich spisy vlastně nejsou knihami, protože neodpovídají moderním představám.

Ve skutečnosti je kniha podstatě jakékoliv psané dílo, čímž se rozumí například učebnice, romány, soubor povídek nebo třeba návody k určitým zařízením a tak dále a to bez ohledu na jejich počet stran či formát papíru (a podobně). Knihy nemusí nutně ležet v knihkupectví či knihovně ve fyzické podobě na to aby byly uznány knihou. Mohou mít podobu třeba jen elektronickou (třeba někde na CD nebo DVD či v úložišti na internetu) a stále se jedná o knihu.

Je mi jasné, že stále se budou nacházet (tu a tam) někteří, kdo prostě mají svou stálou zažitou představu knihy, ale to už mě dávno nezajímá. Hlavní je, že jsem řekl svůj názor já.

Děkuji vám za pozornost, 

Autor

Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

2 komentáře:

  1. Může být jakákoli, ale hlavně tak aby byla dostupná všem čtenářům i v knihovnách. Pavel

    OdpovědětVymazat