Konkrétní návrh výrazného zpřísnění školního režimu (plus téma šikana i kyberšikana)

7. 2. 2015 v 15:45 | Kategorie: Orákulum - Oracle | Autor: Lukáš Přibyl, DDV

Související články:
  1. Zpřísnění reakcí za nevhodné činy ? Šikana, kyberšikana a výsměch kriminálům...
  2. Film "Zkažená mládež" http://www.csfd.cz/film/232359-zkazena-mladez/
  3. Film "Obecná škola" http://www.csfd.cz/film/8806-obecna-skola/
  4. Být na sebe hrdý/á (i bez konkrétních důvodů)
Milí čtenáři,

k zamyšlení mě vedl (mimojiné i) výše uvedený film "Zkažená mládež". A než začnete někteří "kalkulovat" a "házet tady slovy" o omezování lidských práv (a podobně), nejdříve se zeptejte žáků a studentů v českých školách, zda-li i oni dodržují všechna práva svých spolužáků (atd.) A mimochodem, to co se stalo ve výše uvedeném filmu "Zkažená mládež", já se ani nedivím, že dva spolužáci jakožto oběti šikany nakonec postříleli téměř celou svou třídu (ve jménu jejich pomsty).

Jak by přibližně řekl i "vojenský" učitel z filmu "Obecná škola" - "ano má pravdu ten chlapec, když říká, že bít žáky se nemá, ale u vás ministerstvo udělalo velkou výjimku - a to z důvodu vašeho extrémně zhoršeného chování" (a já stejné způsoby doporučuji i pro naše současné české školství)

A "obávám se", že pokud to tak půjde dál, budou v českých školách časem zavedena podobná níže i výše uvedená pravidla. Tím si můžete být jistí. Jinak se také mohou některé školy dočkat příchodu takzvaných radikálů se zbraní v ruce (v Americe jsou na nějaké střílení už zvyklí, tak buďte té lásky a nepřenášejte to i do českého školství).

V bodech si níže řekneme, o jaká pravidla by se v krátkosti mělo jednat:
(níže uvedenými pravidly se předchází brutálním zločinům typu "jednání žáka, který vzal svému otci pušku a vystřílel celou třídu" - viz výše i níže)

- pokročilý kamerový systém součástí každé školy (skryté kamery mají být nejen na chodbách, ale i ve všech třídách a ostatních místnostech školy včetně toalet - šikanujícím se nesmí dát ani ten nejmenší prostor "úniku" před usvědčením)

- v každé škole musí být nejméně dva bezpečnostní pracovníci (tzv.: security) pro potřeby akutního zásahu (v případě vnějších či vnitřních školních problémů)

- povolení fyzických trestů uděleno, je-li k tomu pochopitelně důvod (tzn.: zpětně se ověřuje zda-li nedošlo k neoprávněnému fyzickému trestu (ale AŽ zpětně) - a to za pomoci skrytého kamerového systému) - a pokud k fyzickému  trestu důvod byl, pak mají i rodiče (v případě svých stížností) smůlu (nebude na jejich stížnosti brán zřetel)

- už od první třídy ZŠ se žákům vštěpuje do mysli, aby se ke svým spolužákům chovali s jistou úctou (zdůrazňuje se a přísně trestá šikana i kyberšikana už ve svých zárodcích + film o kyberšikaně z youtube níže)

- ředitel (už ve vlastním zájmu) průběžně kontroluje zda učitelé dodržují zpřísněný režim (pokud ne, bude okamžitě nahrazen bez "zlatého padáku" - dle stupně prohřešení)

- v případě poškozování cizího majetku nebo zdraví jiných ve třídě či na chodbě... okamžitě zasahuje bezpečnostní služba a v případě poškozeného majetku musí žák a/nebo jeho rodiče nahradit v plné výši (bez diskuzí); v případě poškozeného zdraví může jít žák-pachatel rovnou do "pasťáku" (to záleží na stupni poškození)

- co se týká kyberšikany, tedy šikany skrze internet - už od prvních tříd ZŠ se dělá za pomoci školních psychologů průzkum a následné návrhy řešení té které oběti kyberšikany (nejlépe ještě před tím než se stane obětí pokud vůbec)

- v případě závažného páchání kyberšikany a následného usvědčení, povinností ředitelů je výrazně přísněji potrestat žáka-pachatele (tresty od vyloučení ze školního studia až po případné "pasťáky" na základě školního či případného policejního šetření)

Na závěr bych jen dodal, že... jsem si jist, že po zavedení výše uvedených pravidel, by si takzvaní "vůdci smečky" a ostatní šikanující velice ochotně rozmysleli, zda se přizpůsobí řádu nebo půjdou rovnou do "pasťáku" ne-li (v případě starších žáků) rovnou do vězení.

Výše uvedené je nutné už jen z toho důvodu, protože oběti šikany se sami "nezvednou ode dna" a musí (!) jim pomoci někdo jiný (tak se věci prostě mají).

Sám jsem si kdysi prošel tím, že mě někdo šikanoval a dokonce to došlo až tak dalece, že jsem se před lety stal obětí i kyberšikany (viz výše slovo o internetové šikaně plus i níže uvedené krátké video). Na (jakoukoliv) šikanu nesmí být nastavena druhá tvář, ale (!) velice tvrdá odezva. Jedině tak se věci dají (zákonným způsobem) do pohybu...

VIDEO-UKÁZKA Z FILMU O KIBERŠIKANĚ Z YOUTUBE:


Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

6 komentářů:

  1. Film "Zkažená mládež" jsem viděla a psala o něm i na mém blogu:
    http://intuice.blog.cz/1408/zkazena-mladez
    a také o jeho sedmi filmech - pokračováních "Život poté":
    http://intuice.blog.cz/1408/zkazena-mladez-zivot-pote

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím si, že to bylo tak trochu "přitažené za vlasy", ale jedním dechem musím uznat, že filmoví tvůrci tím chtěli poukázat, že i takové scénáře někdy život přináší (byť ne tak často, ale přesto přináší)

      Vymazat
    2. A viděl jsi ten "Život poté"? Tam jsou krásně psychologicky vykreslené jednotlivé postavy.

      Vymazat
    3. "Život poté" je něco jako seriál a na to já nemám čas. Já sleduji vyloženě filmy jako je třeba "The Final" nebo "Zkažená mládež" nebo "Obecná škola" nebo "BenX" a podobně (všechny mají v podstatě společného jmenovatele)

      Vymazat
    4. "Život poté" je navazující na "Zkaženou mládež". Řeší se tam čin "Zkažené mládeže" a je to zobrazeno očima vždy jednoho spolužáka či učitele jako myšlenky, jak se k tomu staví. Opravdu, doporučuji. Mohu snad říci, že "Život poté" se mi možná líbil více. :-)

      Vymazat
    5. já vím že se jedná o jistou návaznost, ale já se raději podívám na zcela jiný film o šikaně (viz třeba včera jsem se díval na film "BenX", kterého jakožto divného autistu ve třídě i mimo ni šikanovali ostatní)

      ale jako jo, děkuji za doporučení :)

      Vymazat