Zpřísnění reakcí za nevhodné činy ? Šikana, kyberšikana a výsměch kriminálům...

6. 2. 2015 v 18:50 | Kategorie: Orákulum - Oracle | Autor: Lukáš Přibyl, DDV
Milí čtenáři,

nevhodné se nemusí týkat čistě jen typických zločinců. A skutečnost, že se dnešní kriminálníci vězení vysmívají, už také není ničím překvapujícím. Podle toho to také na světě vypadá. Navíc fakt, že i mnohé "ještě děti" trpí (například) na středních školách za odsouzení-hodné činy jejich spolužáků či dokonce i (v některých případech) učitelů (atd.), mě už dávno vedl k vážnému zamyšlení ve smyslu "co s tím vším dál ?" A kyber-šikanu snad netřeba příliš znovu "otřepávat"...ten koho se to na internetu týká, moc dobře ví, takže není potřeba to "rozmazávat".

Pravda je, že k tomuto zamyšlení mě vedl (mimojiné) následující film, v rámci kterého vedla šikana několika jedinců k silné reakci obětí. Ale nebude se vám líbit ten způsob JAK !

Podívejte se sami na ukázku - níže pod videem pokračuji v zamyšlení dále...
(více zde: http://www.csfd.cz/film/270527-final-the/)


Když jsem se dodíval na celý výše nastíněný film, uvědomil jsem si, že je velká chyba v systému a to nejen v ČR. Hodně lidí si dovoluje na slabší, protože ví, že jim to projde. A přitom, kdyby se jejich "role" vyměnily, takový nátlak, tedy zavržení-hodnou šikanu, by zdaleka nevydrželi tak dlouho, jako jejich oběti. Kdybyste viděli celý film, viděli byste, jak to vypadá v praxi.

Kdyby nebylo nevyhovujícího řádu, nemuselo by docházet k tak radikální odplatě ze strany ukřivděných obětí. Takže já si myslím, že k takové brutální (a velice dobře naplánované) pomstě prostě dojít jednou muselo. Ne nadarmo se říkává "tak dlouho chodíte s hrncem pro vodu, až se ucho utrhne" a ve výše uvedené ukázce filmu je krásně naznačeno, jaké jsou pak důsledky. Těm šikanovaným pak bylo úplně jedno, jestli svou pomstu přežijí či nikoliv (což se nakonec i stalo - zastřelili se hned po vykonání své brutální pomsty).

Samozřejmě že i nadále trvám na zrušení trestu smrti ve všech případech i zemích světa. Jednak proto, že by mohlo docházet k soudním omylům a jednak proto, že by trest smrti byl pro zločince nedostačující (ba dokonce vysvobozující).

Naopak si myslím, že by tresty měly být prodlouženy, to znamená sice někdy mírnější tresty, ale za to důslednější a především bolestivější (a to po všech možných stránkách). Dle mého názoru je chyba v soudním systému, řešení jsou pak zdlouhavá, nedostatečně účinná, pokud vůbec kdy k nějakému účinnému zákonnému řešení dojde...

Čili hlavní body jsou - všeobecně - delší, důslednější a především bolestivější tresty. A v případě soudů platí - rychleji i radikálněji. A pro školy platí - znovu zavést fyzické tresty a dát tak vyučujícím zákonné právo okamžitého a účinného řešení v rámci školní výuky. Pak uvidíte, že společnost bude najednou velice rychle převychovaná.

Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

4 komentáře:

  1. Mají hajzlící jsou čím dál tím drzejší a dovolí si na každého dospělého. Ty učitele lituji. Taky si myslím že pár facek by jim neškodilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jenomže problém je někdy i na druhé straně - kde najít tak férového a v jádru hodného učitele typu "Igor Hnízdo" (viz Obecná škola film)

      Vymazat
  2. Podívej se na film ,,Zkažená mládež" - podobná tematika...

    OdpovědětVymazat